The Allostasis Quartet met ‘Een nieuw begin’

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 21/01/2024 16:00 - 17:00

Het Allostasis Quartet is een nieuw gevormd strijkkwartet van de Fontys Academie voor de Kunsten in Tilburg.

Onlangs verhuisden de leden vanuit Portugal en IJsland naar Nederland. Ze ontmoetten elkaar in de Academie en deelden een diepe passie voor ensemblespel. Door in hoog tempo te werken hebben ze een goede samenhang en balans weten te vinden. Het kwartet wordt gevormd door Inês Meneses op de eerste viool, Samuel Fernandes op de tweede viool, Mafalda Pinto op altviool en Helga María Guðmundsdóttir op cello.

Violiste Inês Meneses, geboren in Portugal, volgt momenteel het eerste jaar van de Masteropleiding in Muziek. Ze maakte deel uit van verschillende orkesten zoals Artave en Aproarte, en onder meer het Famalicão Jeugdorkest. In 2022 werd ze geselecteerd om deel te nemen aan het Young Orchestra of the European String Teachers Vereniging (ESTA) in Graz, Oostenrijk. Sinds 2019 heeft ze een kwartet (Appassionato kwartet) in Portugal, waarmee ze vier jaar speelde en meerdere concerten had op verschillende locaties. Dit leverde haar veel ervaring op.

Samuel Fernandes begon zijn vioollessen op zevenjarige leeftijd bij Vili Popovic. De volgende jaren zette hij zijn muziekstudie voort aan het Conservatório Regional de Setúbal en studeerde bij Jorge Vinhas en António Figueiredo. Later vervolgde hij zijn studie aan de Academia de Música de Santa Cecília in Lissabon, met Lígia Soares, een oud-leerling van professor Felix Andrievsky. Hij heeft op vele orkestpodia opgetreden, gedirigeerd door Jan Wierzba, Jean Sébastian Béreau en Christoffel Bochmann. Samuel heeft ook deelgenomen aan diverse masterclasses en was als vaste waarde lid van het Jeugdsymfonisch Orkest (Orquestra Sinfónica Juvenil). In het studiejaar 2022/2023 heeft hij een beurs gewonnen om zijn muziekstudie voort te zetten. Samuel ontdekt momenteel een nieuwe passie voor kamermuziek.

Mafalda Pinto is een Portugese altvioliste, geboren in 2001. Ze heeft de bachelor in Muziekoptreden aan de Aveiro Universiteit behaald onder leraar António Pereira in 2022. Momenteel volgt ze de opleiding tot Master of Music bij Emlyn Stam aan de Fontys Academie voor de Kunsten in Tilburg. Mafalda is een gepassioneerd kamermuziek- en orkestmuzikant. In 2018 behaalde ze (in pianokwintetformatie) de tweede prijs op IV Concurso Nacional de Música de Câmara de Vila Verde. Zij nam deel aan meerdere orkestprojecten en werkte samen met vele orkesten, zoals Orquestra Xove Vigo 430, Jovem Orquestra Portuguesa, Orquestra Filarmónica de Braga, Orquestra Clássica de Espinho en Brabant Sinfonia. Ze speelt op een Franse altviool gemaakt door Francesco Coquoz.

Helga María Guðmundsdóttir is een IJslandse celliste die momenteel haar eerste masterjaar muziek volgt onder Paul Uyterlinde. In 2023 voltooide ze haar bachelor in muziekuitvoering in IJsland (Academie voor de Kunsten met Sigurður Bjarki Gunnarsson). Daar legde ze zich vooral toe op werken van componisten van moderne muziek en workshops waar muziek werd gemaakt met gemarginaliseerde groepen. Zij is ook enthousiast over orkest- en ensemblespel. Ze heeft gespeeld in het Sinfonia Nord en in verschillende projecten met het IJslandse Jeugdorkest in Harpa, het Jeugdorkest Gunnsteins, Camerata IUA en het Brabant Kamerorkest. Ze heeft internationale lessen gehad en masterclasses gevolgd.

 

Programma

 

Strijkkwartet “Sunrise” in Bes majeur, Op. 76, No. 4                         J. Haydn (1732-1809)
1. Allegro con Spirito

 

Strijkkwartet in Es majeur                                                                       Fanny Mendelssohn (1805-1847)
1. Adagio ma non troppo

 

Strijkkwartet no. 3 in D majeur, Op. 44, No.1                                      Felix Mendelssohn (1809-1847)
2.Un poco allegretto
3. Andante espressivo ma con moto
4. Presto con brio