Seizoenswissel concert ‘Op weg naar het Licht’.

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 22/12/2023 15:00 - 16:00

Bij de aanvang van de komende winter is er op vrijdag 22 december om 15 uur een concert in de Willibrorduskerk in Deurne. Het is een programma met voornamelijk achttiende-eeuwse muziek.

Wie verlangt er niet naar langere dagen met meer licht nu de dagen zo kort zijn en het buiten zo koud en donker is? Op weg naar het Licht is de titel van het programma waar u zich kunt verwarmen aan de klanken van de blokfluit en het klavecimbel en kunt genieten van liederen, afgewisseld met een kerstverhaal. U hoort onder andere Matthias Weckmann, Arcangelo Corelli en Jean Langlais, uitgevoerd door Bert Augustus, Els Althuizen en Daphne van Zundert. Daphne van Zundert zal enkele aria’s en liederen zingen en speelt ook blokfluit. Els Althuizen speelt in verschillende bezettingen blokfluit. Er zullen ook stukken klinken voor twee blokfluiten, al dan niet begeleid. Het programma vangt aan met een Magnificat, gespeeld op het Smitsorgel; Bert Augustus begeleidt op klavecimbel en piano. Enkele componisten zijn Matthias Weckmann, Arcangelo Corelli en Jean Langlais. Daphne zal een kerstverhaal voordragen.

Daphne van Zundert studeerde in 2023 af voor de bachelor klassieke zang aan de Academy of Music and Performing Arts (Tilburg) bij hoofdvakdocenten Margriet van Reisen en Sinan Vural. Momenteel volgt zij de pre-masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) bij Noa Frenkel. Tijdens haar opleiding zong ze de operarollen Dido (Dido & Aeneas, Purcell) en Ottavia (L’Incoronazione di Poppea, Monteverdi). Verder heeft ze veel liedrepertoire gezongen op verscheidene podia. Ook zong zij de alt solo’s in oratoria, waaronder het Requiem van Mozart en het Gloria van Vivaldi. Haar muzikale reis begon echter toen ze op haar negende blokfluitlessen bij Eleanor de Groot nam, bij wie zij nog altijd lessen volgt. Haar eerste solo rol op de blokfluit vervulde zij op haar elfde toen zij een Partita van Telemann met basso continuo begeleiding uitvoerde.

 

Els Althuizen (blokfluiten) studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Tilburg bij Pieter van Veen en sloot deze opleiding af met de diploma´s docerend musicus (1980) en uitvoerend musicus (1981). Later studeerde ze nog verder bij Marijke Miessen in Amsterdam. Ze maakte deel uit van diverse muziekgezelschappen en verleende medewerking aan radio- en cd-opnames en aan de instrumentale begeleiding van koren tijdens concerten. Tot voor kort was ze als docente blokfluit verbonden aan “Zinder”(voorheen “De Plantage”) in Tiel. Momenteel heeft ze nog een eigen lespraktijk in Rosmalen. Ze geeft leiding aan de blokfluitensembles “Flûtes à Lek”, “Dolce Sirena”, ”Musica Sodalitas” (een groot blokfluitkoor in de bezetting van sopranino- tot contrabasblokfluit) en “Les Avezathes”.

 

Bert Augustus (orgel en klavecimbel) werk van 1989 tot 2018 als campanoloog bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten en is nog steeds betrokken bij het bedrijf en het museum Klok&Peel. Hij studeerde natuurkunde, orgel, theorie der muziek en beiaard. Sinds 2002 is hij de titularis van het Smits (I) orgel (1839) in Sint-Oedenrode, dat op dit moment een grote onderhoudsbeurt ondergaat die onder begeleiding van Henk Verhoef en Bert Augustus door Verschueren Orgelbouw wordt uitgevoerd. Sinds 2011 is hij beheerder van het Smits (I) orgel (1838) in Deurne en lid van de Werkgroep Concertcyclus Willibrorduskerk.

 

Programma:

• Orgel, Matthias Weckmann, twee delen uit een Magnificat

• Boismortier, Sonate voor 2 altblokfluiten zonder bc

• Kerstsprookje MARIA CHRISTINA, in delen verdeeld over het programma

• Corelli, Sonate I in F, 2 alten en bc

• Een klein stukje klavecimbel: de klokken van het Vaticaan

• Händel, Trio in g-moll, 2 alten en bc

• Langlais, Entre le boeuf et l’ane gris, zang en bc

• Calvisius, een of twee duetten voor de adventstijd voor zangstem en blokfluit

• Bach, Leget euch, cantate 182