Origins Duo (piano en fluit) met ‘Cuba meets Europe’

« Terug naar concerten

 • Datum/Tijd: 21/04/2024 16:00 - 17:00

Het Origins Duo is een piano- en fluitduo gevormd door Lisa Maria Blanco Muiño (piano) en Claudia Veloso Alvarez (fluit), beide afkomstig uit Cuba, die momenteel in Nederland wonen en hun masteropleiding volgen aan CODARTS en Fontys Academy.
Dit dynamische duo heeft een veelzijdige muzikale aanpak en omarmt een breed scala aan stijlen, componisten en emoties  op het podium. Lisa en Claudia zoeken naar nieuwe en frisse uitvoeringen van bestaande muziek en proberen de muziek uit hun thuisland te verbinden met die van de rest van de wereld. Ze werken regelmatig samen met collega-musici en experimenteren met ander repertoire en kunstuitingen.

Lisa María Blanco Muiño is concertpianiste, geboren in Havana, Cuba. Ze begon haar pianostudie op vijfjarige leeftijd.  Ze studeerde af met grote waardering voor haar prestaties als student. Ze werd erkend in pianowedstrijden, verwierf eerste prijzen en speciale vermeldingen bij competities en concoursen. Ze nam deel aan diverse festivals en werd in 2017 gekozen tot pianiste van het Orchestra of the Americas tijdens de Cone South Tour door Latijns-Amerikaanse landen. Ze nam een cd op met, voor het eerst, het volledige pianowerk van de Cubaanse componist Cecilia Arizti.  Samen met andere artiesten nam ze deel aan verschillende platenproducties. Ze ontving de Cubadisco Award 2019 in de categorie Concertsolist en werd genomineerd in de categorie ‘Eerste Album’. Vanaf januari 2021 tot heden is ze tot solist benoemd in het Nationaal Centrum voor Concertmuziek. In augustus van dat jaar werd ze uitgenodigd voor een galaconcert op het International Piano Festival in Bucaramanga, Colombia. Ze speelde in belangrijke theaters en zalen in Cuba, Brazilië, Argentinië, Chili, Costa Rica en Spanje. Momenteel doet ze haar masteropleiding aan CODARTS in Rotterdam.

Claudia Veloso Alvarez bespeelt fluit en piccolo. Ze begon haar muziekstudie op negenjarige leeftijd. In 2016 ging ze naar het Hoger Instituut voor Kunst (ISA) in Havana. Claudia was lid van het Contemporary Quintet, een blaaskwintet dat winnaar werd (1e prijs) van de Musicalia-wedstrijd 2017 en een zeer gerenommeerde groep werd. Vanaf 2017 speelde ze met het Symfonieorkest van het Lyceum Mozartiano de La Habana, afwisselend als eerste en tweede fluitist, en nam deel aan grote nationale en internationale evenementen. Ze volgde masterclasses van belangrijke docenten en nam deel aan het CAYO-project (muzikanten uit Cuba en Minnesota) en aan het jubileum concert van de stad Havana. Ze heeft albums opgenomen met werk van Mozart en Mambo (Alpha-Classics), samen met het Orquesta del Lyceum de La Habana en de  beroemde hoorniste van de Berliner Philharmoniker Sarah Willis. Ze was o.a. finalist van de Latijns-Amerikaanse fluitwedstrijd 2020, winnaar van de UNEAC-prijs voor het Duo Aulos (twee fluiten) en uitverkoren voor het VIVO IBER festival in 2021.
Momenteel is ze woonachtig in Nederland en doet haar masteropleiding aan de Fontys Academie voor Beeldende Kunsten onder leiding van Leon Berendse en Edith van Dyck. Ze speelde bij het Zeeuws Orkest, Brabant Sinfonia en het Nederlands Philarmoniche Orkest.

Het Origins Duo heeft voor Deurne een prachtig programma samengesteld, waarin het muziek uit thuisland Cuba combineert met muziek geschreven door Europese componisten. Het hoofdthema voor dit concert is “La Habanera”, dat beide continenten in muziek verbindt. Dit universele muziekgenre is ontstaan in Cuba in de eerste helft van de 19e eeuw; het is een langzame dans, zangerig, met een zeer nauwkeurig ritme. Veel gerenommeerde componisten, zoals Maurice Ravel, Claude Debussy en George Bizet hebben habaneras geschreven, waarmee het grote universele bereik van het genre wordt aangetoond. Zoals u misschien weet is La Habana (Havana) niet alleen de hoofdstad van Cuba, maar ook een van de mooiste steden van het land, vol kleuren en overal muziek, waarnaar u tijdens dit concert ook kunt luisteren.

Programma

 • Three dances
  Ignacio Cervantes (Cuba 1847- 1905)
 • Impressions Exotiques
  Siegried Karg Elert  (Duitsland 1877 – 1933)
 • Piece in forme de habanera
  Maurice Ravel (Frankrijk  1875-1937)
 • Habanera del angel
  Jose Maria Vitier (Cuba  1954)
 • Fantasia brillante sur Carmen
  Francois Borne (Frankrijk 1840 – 1920)
 • Almendra
  Abelardo Valdes (Cuba  1911-1958)