Nacht van het Witte Doek en de Concertcyclus

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 25/08/2018 19:45 - 22:15
Nacht van het Witte Doek en de Concertcyclus

Zaterdag 25 augustus 2018 | 19:45 uur

Lees hier de nieuwsbrief

Op zaterdagavond 25 augustus wordt om 19:45 uur in de St.Willibrorduskerk de stomme film ‘The Phantom of the Opera’ van Rupert Julian uit 1925 vertoond. Een stomme , zwijgende of stille film is een film waarin alleen het beeldsignaal voorkomt. Zoals vroeger vaak gebeurde werd de stomme film verlevendigd door gebruik te maken van een orkest, een klein ensemble, een pianist of een organist. Deze zaterdagavond bespeelt Joost Langeveld bij deze film het Smitsorgel met passende improvisaties.

Waarover gaat de film? De catacomben van de Parijse opera herbergen een duistere figuur met ogenschijnlijk magische krachten. De dreigende aanwezigheid van dit zogenaamde spook brengt de eigenaren van de opera er zelfs toe om hun zaak te verkopen. Niet toevallig opent het nieuwe operaseizoen met Faust van Gounod. Net zoals Faust zijn ziel aan de duivel verkoopt, zo gaat de sopraan Christine een verbintenis aan met het spook; geholpen door zijn manipulaties werkt zij zich op tot ‘prima donna’ en kan zij de plaats innemen van haar rivaal, Carlotta. Maar als het fantoom ook de liefde van Christine wil afdwingen en haar kidnapt, en zij van haar kant hem ontmaskert, loopt de zaak compleet uit de hand.

Sopraan Catharina Janssen

Extra bijzonder is dat sopraan Catharina Janssen bij deze vertoning in de huid van Chistine kruipt en enkele aria’s uit de opera Faust van Charles Gounod zingt, hetgeen voor een verassend effect zorgt.
De Nederlandse alt Aafje Heynis typeerde Catharina Janssen eens als ‘Alice in Wonderland’, toen Catharina haar leerlinge werd. Aafje leerde haar, dat zangscholing niet alleen gaat over stemtraining en zangtechniek, maar ook een afdalen is in het eigen gemoeds- en gevoelsleven. Tot op de dag van vandaag doet ze daar haar voordeel mee. Bij omzwervingen door Italië en Duitsland leerde ze onder andere de muziek van Verdi, Puccini en Wagner heel goed kennen.

Organist Joost Langeveld

Joost Langeveld studeerde orgel bij Bert Matter aan het Arnhems Conservatorium, na eerst les gehad te hebben van Cor Kee. Daarnaast studeerde hij sociologie en muziekwetenschap aan de Nijmeegse Universiteit. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus met de hoogste onderscheiding en won tweemaal de eerste prijs op het Internationale Orgelimprovisatie-concours te Haarlem. Thans doceert hij muziekgeschiedenis aan de HOVO te Nijmegen, is organist van de Grote of St. Stevenskerk in Nijmegen en geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Als muziekbegeleider van zwijgende films geniet hij veel bekendheid.

Vrijwilige bijdrage

Toegang tot de film en het concert is uiteraard vrij. Wel wordt na afloop gecollecteerd om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken. Wij geven als richtlijn van € 5,= per persoon.