Johannes Passion door barokensemble Eik en Linde en koor

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 24/03/2024 15:30 - 17:30

Op Palmzondagmiddag, 24 maart om 15.30 uur in de Willibrorduskerk van Deurne door koor en orkest Eik en Linde uit Amsterdam onder leiding van Henk Verhoef.

Voor tickets klikt u hier:

Kosten: € 25,-/€ 20,-/ € 15,-. De kaartverkoop verloopt via het CCD, dat € 2,- transactiekosten rekent per bestelling.

Heeft u moeite om digitaal uw kaarten te reserveren?

We helpen u graag op:
27-02 van 10:30-12:00 uur in het parochiecentrum, Visser 2 Deurne
12-03 van 10:30-12:00 uur in het parochiecentrum, Visser 2 Deurne
17-03 na de mis in de kerk (Markt Deurne)

 

Het zal de allereerste keer zijn dat de Johannes in Deurne wordt uitgevoerd. De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach is in Nederland niet zo bekend als zijn Matthäus Passion. Toch is dat niet terecht. Bovendien: Op 7 april 2024 is het driehonderd jaar geleden dat de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach voor de eerste keer werd uitgevoerd. Bachs oratorium ‘Johannes Passion’ behandelt het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie van Johannes. Bach schreef de muziek in 1724 (precies driehonderd jaar geleden!) om ze op Goede Vrijdag uit te kunnen voeren in de Nicolaikirche van Leipzig. Enkele jaren later schreef Bach zijn Matthäus Passion. In vergelijking daarmee is de Johannes Passion muzikaal feller en tegelijk ingetogener. Zijn voor de Matthäus Passion eigenlijk twee orkesten en twee koren nodig: bij de Johannes Passion volstaat een klein orkest en koor. Het Johannes-evangelie is nuchterder en meer verhalend dan het Matthäus-evangelie. Dat maakt de Johannes dramatischer. Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het evangelie volgens Johannes. Jezus is bij Johannes meer een handelende persoon en minder profeet en leraar.
Omdat het lijdensverhaal van Johannes korter en beknopter is dan dat van Matthäus, duurt de Johannes Passion ook een uurtje korter dan de Matthäus Passion. De Johannes wordt al vele decennia anders, maar zeker niet minder gezien dan de Matthäus. Er zijn in Nederland steeds meer koren die er een traditie van maken het ene jaar de Matthäus en het andere jaar de Johannes uit te voeren.

 

Barokensemble en koor Eik en Linde
is opgericht in 2000 en bestaat uit professionele musici die elkaar gevonden hebben in hun liefde voor de barokmuziek en hun streven om die uit te voeren op een manier die recht doet aan de oorsprong. Zij spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Behalve in de thuisbasis Amsterdam wil Eik en Linde vooral optreden in kleinere plaatsen op karakteristieke locaties. Sinds 2017 produceerde Eik en Linde een ‘eigen’ Matthäus Passion met uitvoeringen in o.a. Enkhuizen, Monnickendam, Leeuwarden en Deurne. Het eigen Eik en Linde koor, bestaande uit zeer goede amateurzangers werkt mee aan deze uitvoeringen. Zes sopranen uit Deurne zullen zich voegen bij het koor van Eik en Linde. Leider en continuo-speler bij de Johannes Passion is Henk Verhoef.

 

Henk Verhoef
studeerde orgel in Amsterdam en Parijs. Hij werd prijswinnaar bij verscheidene concoursen, en gaf concerten in de meeste landen van Europa, Brazilië en de VS. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Voor de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën redigeerde hij de monografieën over de Nieuwe Kerk, het Garrels-orgel van Purmerend en het oude orgel van de Utrechtse Nicolaikerk. Hij is adviseur bij restauraties. Behalve organist en beiaardier is Henk Verhoef ook koordirigent. Hij is stadsbeiaardier van Woerden en Monnickendam. In de laatste stad bespeelt hij de oudste beiaard ter wereld.