Deurnes Gemengd Koor – Kerstconcert

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 18/12/2022 16:00 - 17:00

Het Deurnes Gemengd Koor (DGK)startte in 1926 als mannenkoor; een gemengd koor was volgens pastoor Roes uit den boze! Na de oorlog van ’40-’45 mochten ook dames lid worden van het koor. Het koor maakte mooie tijden door en kende zelfs een wachtlijst voor nieuwe leden.
Het DGK legt zich bij voorkeur toe op het uitvoeren van vocale meesterwerken uit de klassieke muziek, zoals oratoria, cantates, requiems, missen en andere belangrijke koorpartituren van enige omvang. Momenteel is Ingrid Kappelle als dirigent werkzaam bij het DGK, terwijl Norbert Bartelsman al sinds vele jaren het koor op orgel begeleidt bij uitvoeringen.
Bij het DGK zijn nieuwe leden altijd van harte welkom en … er is geen wachtlijst meer! Voor meer informatie zie de website: www.deurnesgemengdkoor.nl
Vanaf 1999 wordt het koor gesteund door een aantal sponsoren en ‘de Vrienden van het Deurnes Gemengd Koor’.

Dirigente Ingrid Kappelle is ruim drie jaar als dirigente verbonden aan het Deurnes Gemengd Koor. Met groot enthousiasme leidt ze het DGK en in dit concert is het resultaat te beluisteren. In de vele jaren dat Ingrid Kappelle actief is als musicus werkte ze als concertzangeres met gerenommeerde dirigenten en is ze regelmatig betrokken geweest bij cursussen en opleidingen voor koor- en orkestdirigenten, was hoofdvakdocente solozang aan het Maastrichts Conservatorium en was ze tevens een gewaardeerd jurylid bij de eindexamens koordirectie, naast collega’s als Jan Stulen en Ed Spanjaard. In 2005 volgde ze de Kurt Thomas cursus voor koordirigenten in niveau 4, vocaal ensemble. Ze genoot toen lessen van Jos van Veldhoven, Hans Leenders, Rob Vermeulen, Daan Admiraal en gastdocent Erik van Nevel. Tijdens de slotmanifestatie dirigeerde zij een cantate van Bach. Als stemvormer bij verscheidene koren in Nederland heeft ze regelmatig vocale trainingen verzorgd (Cantabel Coevorden, In Canto Tiel, Toonkunst Gouda e.a.). In haar zanglespraktijk werkt ze met vakmusici en amateurs in het klassieke repertoire. Ze breidt haar werkzaamheden in de toekomst verder uit met cursussen en trainingen voor koordirigenten en koorzangers. Daarnaast leidt ze, behalve het Deurnes Gemengd Koor, nog diverse andere koren.

Norbert Bartelsman studeerde orgel bij Bram Beekman en klavecimbel bij Cynthia Wilson op het Brabants Conservatorium. In 1989 studeerde hij af en behaalde op beide instrumenten de diploma’s voor docerend en uitvoerend musicus. Daarna volgde hij meester-cursussen bij o.a. Albert de Klerk, Ton Koopman, Jos van Immerseel en studeerde het continuo-spel bij Andrew Lawrence King in Engeland. Hij heeft koordirectie gestudeerd bij o.a. Reinier Wakelkamp en is als dirigent verbonden aan verschillende koren. Hij heeft een studie gevolgd van de semiologie van het gregoriaans in Utrecht bij Marie-Louise Egbers en later bij A. Kurris op het conservatorium in Maastricht. Met verschillende gregoriaanse schola’s maakte hij diverse radio-opnamen voor de KRO, NCRV en de IKON. Over nieuwe ontwikkelingen in het gregoriaans heeft hij workshops gegeven voor de Gregoriusvereniging. Verder verzorgt hij muziekuitgaves en is regelmatig regisseur bij Cd-opnames. Als organist bespeelde hij o.a. de orgels in de Stevenskerk in Nijmegen en de St. Bavo in Haarlem. Maar ook concerten in het buitenland (Frankrijk, Duitsland, Zweden) staan op zijn naam. Hij is te beluisteren op verschillende Cd’s. Als continuo-speler treedt hij veel op in passies en oratoria.

Blazersensemble. Dit gelegenheidsensemble bestaat uit: Arend van der Vegt, 1e trompet en drie leden van de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD), Merel Cuppen , 2e trompet; Paul van Hoek, hoorn; Willy van der Steen, trombone en één lid van Excelsior-Zeilberg, Harm van Eerten op bas.

Programma

Samenzang: Komt allen tezamen

Händel: “Singt dem Herren ein neues Lied”.
Buxtehude: Das neugeborne Kindelein

Intermezzo blazers

J.S.Bach: O Jesulein süβ
F.Silcher: Alle Jahre wieder
G.Holst: In de nacht gekomen
Een drietal oud-Nederlandse adventsliederen:
* Nu seit willekome
* Het was een Maghet uitverkoren
* De boodschap van Maria

Intermezzo blazers

Samenzang: Stille nacht

Simeone/Onorati/Davis: The little drummerboy
J. Stainer God rest you merry gentlemen
Anoniem: Coventry Carol

Gedicht

Sibelius: Song of Peace
J. Joubert: Torches
C. Sauint Saéns: -Tolite Hostias