CD Presentatie, werken van C.Ph. E. Bach, Eric Koevoets, orgel ***AFGELAST***

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 08/11/2020 16:00 - 17:00
CD Presentatie, werken van C.Ph. E. Bach, Eric Koevoets, orgel ***AFGELAST***

In verband met de aangescherpte Coronaregels vanaf 4 november is dit concert helaas afgelast.

Sonate in g deel 3 Allegro C.Ph.E. Bach Smits-orgel Sint Willibrorduskerk Deurne

Sonate in A deel 3 Allegretto C.Ph.E. Bach Smits-orgel Sint Martinuskerk Sint-Oedenrode

 

‘Die Musik müsse vornemlich das Herz rühren‘

Op zondag 8 november wordt in de Willibrorduskerk om 16 uur met een orgelconcert door Eric Koevoets de dubbel-CD met de complete sonates voor orgel van Carl Philipp Emanuel Bach, aangevuld met wat andere werken, gepresenteerd. Op het concertprogramma staan verder werken van Dietrich Buxtehude en Johann Sebastian Bach.

Na zijn dood in 1750 is het werk van Johann Sebastian ernstig verwaarloosd; er brak een volslagen nieuwe tijd aan; voor velen is die tijd een zwart gat in de muziekgeschiedenis, maar dat is niet terecht. De tweede zoon van Bach, Carl Philipp Emanuel (1714-1788) is wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van die periode; hij was toen beroemder dan zijn vader. Hij is de voornaamste componist van de expressieve stijl in de instrumentale muziek geworden. Zijn klaviermuziek kenmerkt zich door een veelheid aan ritmische patronen, nerveus en voortdurend veranderend, korte gepunteerde figuren, triolen, asymmetrische loopjes. Ze illustreren de verbintenis van gevoeligheid en galanterie. Het vormt de opmaat naar de Weense Klassieken.

Dit geldt zeker ook voor grote delen van de muziek van Carl Philipp Emanuel Bach voor orgel. Eric Koevoets heeft de werken van Carl Philipp Emanuel Bach opgenomen op de Smitsorgels van Sint-Oedenrode (1839) en Deurne (1838). Met name het orgel van Sint-Oedenrode is een galant orgel en daardoor zo geschikt voor deze muziek. Het Smitsorgel in Deurne onderscheidt zich veel van dat in Sint-Oedenrode, maar bleek niet minder geschikt voor deze expressieve muziek. Beide orgels zijn bijeengekomen in de uitgave met een dubbel CD en een toelichting.

Eric Koevoets studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel (Uitvoerend en Docerend Musicus) bij Jet Dubbeldam, piano (Docerend Musicus) bij Frans van Hoek en koordirectie bij Barend Schuurman. Ook volgde hij improvisatielessen bij Arie J. Keijzer. Ten overstaan van de Commissie Bevoegdheidsverklaringen van de R.K. Kerk behaalde hij in 1992 het diploma kerkmuziek. De afgelopen jaren verdiepte hij zich verder in improvisatie bij Hayo Boerema. Hij geeft regelmatig orgelconcerten, is als begeleider actief en componeerde diverse werken. Hij is sinds 2007 dirigent-organist van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen. Daarnaast is hij dirigent van Vrouwenkoor La Confiance uit Dordrecht en piano- en orgeldocent aan Muziekonderwijscentrum Dubbelsteyn te Dordrecht.In de afgelopen jaren zijn van zijn spel vele CD’s uitgebracht waaronder een CD-box met de complete orgelwerken van César Franck. Momenteel houdt hij zich intensief bezig met de vertolking van het volledige orgeloeuvre van Johann Sebastian Bach tijdens concerten en CD-opnamen. Daarnaast maakte hij o.m.de CD ‘Voix Céleste’ een live CD met Symphonie II en Symphonie V van Charles-Marie Widor, en verscheen onlangs de CD ‘Himmelwärts’ met werken van Franz Liszt. Charles Tournemire en Richard Wagner waaronder de Wesendoncklieder m.m.v. Jenny Haisma, sopraan.