All Hallows’ Eve – Canto Ostinale door MetaMuziek Percussion Group

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 27/10/2023 21:00 - 22:30

Canto Ostinato is een tonale compositie van variabele lengte voor toetsinstrumenten van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2012). Het stuk werd gecomponeerd tussen 1973 en 1976 onder de naam Perpetuum. Een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel Canto Ostinato gekozen. Canto (cantate) verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief, Ostinato verwijst naar herhaling. De première van het stuk werd uitgevoerd op 25 april 1979 in de Ruïnekerk te Bergen (Noord-Holland).
Canto Ostinato wordt gerekend tot de minimalistische muziek. Ten Holt schreef het stuk nadat hij was gestopt met het serialisme. Het werk is al spelend op het klavier ontstaan en hij duidde de opbouw liever aan als de ontwikkeling van een genetische code. De componist creëerde meer dan honderd losse korte secties in bes mineur van enkele maten. Uiteindelijk was het componist Andries Hubers die de secties samenvoegde tot een partituur. Daarna bewerkte Ten Holt de partituur nog vaak zodat er uiteindelijk meerdere versies van het stuk ontstonden.
De uitvoerders hebben een ruime inbrengmarge. Ze beslissen over dynamisch contrast, duur (zowel in detail als voor het geheel), over het gebruik van tegengestelde of niet-tegengestelde differentiatie van timbres, al dan niet om passages in koor te spelen en over herhaling en combinatie van balken en secties, afhankelijk van hun plaats binnen de partituur.
Een uitvoering van Canto is meer een ritueel dan een concert. Het stuk heeft geen haast en heeft gemeen met zogenaamde minimal music dat men niet van vaste duur kan spreken. De eerste voorstelling duurde twee uur, maar het had makkelijk minder of meer kunnen zijn.

 

Voor u treedt op:

De MetaMuziek Percussion Group is opgericht door drie slagwerkers die een vooropleiding hebben genoten in Portugal en nu studeren en wonen in Tilburg. Alle leden hebben een passie voor kamermuziek, met de ambitie om vanaf de start in 2021 een vooruitstrevende slagwerkgroep op Zuid-Nederland te worden. MetaMuziek Percussion Group streeft voortdurend naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Met percussie als uitgangspunt is MetaMuziek Percussion Group geintersseerd in andere instrumenten, andere groepen, maar ook andere kunstvormen. In deze werkomgeving vol uitdagingen wil de groep het percussierepertoire uitdragen en verbreden.
MetaMuziek Percussion Group heeft door heel Nederland uitvoeringen gegeven in verschillende muziekgenres en muziek gebracht van Bach via impressionistisch repertoire naar muziek van nu en wil zelfs nieuw werk in première brengen. Het laatste programma richtte zich op minimal music waarbij klassiekers van Steve Reich en Phillip Glass uitgevoerd werden en jonge componisten uit Nederland geintroduceerd werden zoals Aart Strootman.
Voor dit concert werkt MetaMuziek Percussion Group samen met Antoni, een Spaanse pianist die sinds 3 jaar in Tilburg woont. Hij voltooide zijn Master of Music en studeerde af in solo piano en samenspel. Antoni heeft een carrière als solo-artiest, maar de laatste tijd is hij vooral geïnteresseerd in samenwerking met andere muzikanten om zowel klassiek als hedendaags repertoire uit te voeren. Hij verkent graag nieuwe muzikale grenzen en experimenteert met verschillende combinaties en projecten. Antoni werkt momenteel samen met de slagwerkgroep MetaMuziek Percussion Group, Musetta Ensemble en andere solisten in het land.