Dubbelexpositie: ‘Het gelaat van Maria’en ‘Het Tapijt van Deurne’.

29 mei 2024

Van zondag 26 mei tot zondag 20 oktober is in de St. Willibrorduskerk aan de markt in Deurne een dubbelexpositie te bezichtigen. Opening van de kerk is dagelijks van 14.00-16.30 uur (op maandag gesloten). De toegang is gratis.

Het gelaat van Maria:

Kijk Maria een goed in de ogen, zie haar gezicht van nabij.
Als u naar een afbeelding van Maria kijkt zal uw aandacht vaak gaan de totale afbeelding van Maria in haar omgeving. Maar heeft u al eens goed naar haar gezicht gekeken? Soms is dit te ver weg om goed te kunnen zien, bv. bij glas in lood of bij het Marianum. Op deze expositie hebben we daarom de focus gelegd op haar gelaat.
Kunstenaars hebben door de eeuwen heen haar gelaat op verschillende manieren vastgelegd. De oudste afbeeldingen zijn al te vinden in de catacomben bij Rome, nu nauwelijks nog herkenbaar. Maar wie kent niet haar expressie op iconen, soms vrijwel zonder emotie, als een koningin? En ongetwijfeld kent u een aantal weergaven uit de Vlaamse en Nederlandse kunst met een menselijk gelaat getekend door vreugde of droefenis.
Heeft u haar gelaat op ons Marianum al eens goed bekeken? Of op de schilderijen van Hans van Hoek uit deze kerk? Kom op deze expositie Maria in de ogen kijken.

 

Het Tapijt van Deurne

Na succesvolle eerdere exposities in 2021 en 2022 keert het Tapijt van Deurne terug.
Geïnspireerd door het tapijt van Bayeux is meer dan 1300 jaar geschiedenis van Deurne gevat in 40 kleurige borduurwerken en 150 kleine zwart-grijze afbeeldingen. Het geheel is een bijna 20 meter wandkleed gevuld met mensen, dingen, gebouwen en gebeurtenissen die Deurne hebben gemaakt tot wat het nu is.
In een begeleidende film en m.b.v. proeflapjes wordt ook aandacht besteed aan de gebruikte borduurtechnieken van het Tapijt van Deurne.

Tijdens de openstelling zijn kerkwachten aanwezig die u nader kunnen informeren over deze 950 jaar oude kerk in het centrum van Deurne en u – voor een kleine vergoeding- over de 15e eeuwse gewelven kunnen rondleiden.