Nacht van het Witte Doek – ‘City Lights’ met Charlie Chaplin

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 27/08/2022 19:00 - 20:30
Nacht van het Witte Doek - 'City Lights' met Charlie Chaplin

 

In samenwerking met De Nacht van het Witte Doek wordt in de St.-Willibrorduskerk de film City Lights vertoond met orgelbegeleiding van Gijs van Schoonhoven.

 

City Lights is een stomme film uit 1931 onder regie van Charles Spencer (Charlie) Chaplin. The Circus (1928) was Chaplins laatste film voor de introductie van de geluidsfilm. Deze verdrong al snel de stomme film. Chaplin kreeg het door zijn grote prestige in Hollywood toch voor elkaar om, drie jaar nadat de geluidsfilm voor het eerst werd gebruikt, City Lights als stomme film te maken (op de muziek en de artistieke en financiële controle over zijn werk na). Daarnaast wordt er bij de opening kort een dialoog gebruikt.

Chaplin stond bekend als perfectionist. Hij deed sommige scènes vaker over dan andere regisseurs zouden hebben gedaan. Hij ontsloeg Virginia Cherrill en maakte de film opnieuw met Georgia Hale, zijn tegenspeelster van The Gold Rush (1925). Dit bleek, zelfs met zijn budget, te duur te zijn, waardoor hij was gedwongen Cherrill opnieuw aan te nemen. Hoewel stomme films uit de mode waren werd de film een groot succes en een van Chaplins eigen favorieten.

Het verhaal draait rond de pogingen van de Tramp (Charlie) om geld te verzamelen voor een operatie die een blind bloemenmeisje haar zicht moet teruggeven. Een kader waarin de ster sentimentaliteit en humor perfect laat samengaan. De Tramp speelt achtereenvolgens een straatveger, een bokser, een rijke snoeshaan en redder van een miljonair met zelfmoord-neigingen. Zijn boodschap mag dan stilzwijgend zijn, hij wordt wel universeel begrepen: liefde is blind.

Na de film komt Gijs van Schoonhoven (organist) nog vanaf het orgel naar beneden om vragen van bezoekers te beantwoorden.

 

Organist Gijs van Schoonhoven, geboren in 1953 in Deventer, studeerde Orgel Kerkmuziek en Theorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten aldaar waren onder meer Bert Matter, Johan van Dommele en Wim Kloppenburg. Hij behaalde onder meer de onderwijsakte B voor orgel, het einddiploma solospel en het praktijkdiploma Kerkmuziek. Hij is stadsorganist van Enschede en van 1983-2014 als docent Orgel verbonden aan het Twents Conservatorium, het huidige ARTEZ-Hogeschool voor de kunsten.
Sinds 2016 is Gijs van Schoonhoven  als full-time kerkmusicus aan St.-Mariä Himmelfahrt in Ahaus (BRD) verbonden.
Met de blokfluitiste Hanne Feldhaus vormt hij een vast duo.
Sinds enige jaren begeleidt hij improviserend geluidloze films uit het begin van de vorige eeuw.