Tentoonstellingen

Al sinds 2006 organiseert de werkgroep Wisseltentoonstellingen tijdens de openstelling een expositie in de kerk. De thema’s sluiten aan bij de rijke traditie van het gebouw en de parochie.
2021 Het Tapijt van Deurne
Voortborduren op 1300 jaar Deurne
In 2021 is het 1300 jaar geleden dat Deurne voor het eerst in een akte genoemd wordt. Landheer Herelaef schonk toen een aantal bezittingen aan de kerk van Bakel, waaronder enige in Deurne. De dames van de paramenten-groep hebben dit thema opgepakt en werkten de afgelopen drie jaar aan een wandtapijt van 18 meter lang, geïnspireerd op het Tapijt van Bayeux. Het Tapijt van Deurne vormt de basis van de expositie van 2021. Ook het maakproces en de technieken worden zichtbaar gemaakt. Uit de rijke fotocollectie van Heemkundekring H.N. Ouwerling zijn zeven bijzondere foto’s gekozen en in groot formaat te zien. Aan de Deurnese Fotoclub Optika werd gevraagd om hun dromen over de toekomst van Deurne in acht foto’s vast te leggen. Een moeilijke opgave, maar wel met een prachtig resultaat. Verder zijn er enkele bijzondere objecten te zien die het beeldmateriaal ondersteunen, zoals een replica van de gouden helm, een maquette van het groot kasteel, trommen van de vier gilden, het “menneke” van de harmonie en een van de eerste DAF personenauto’s.
2019 950 jaar Kerk in Deurne
Meer dan 1000 jaar Ziel van het Dorp
Op 6 mei 2019 was het 950 jaar geleden dat de kerk in Deurne voor het eerst in een document genoemd werd. Maar onder de kerkvloer liggen fundamenten van een tufstenen kerkje dat zo’n 1000 jaar oud is. Mogelijk heeft er voor die tijd nog een houten kerkje gestaan.
Al die tijd vormde de kerk het hart van Deurne, de ziel van het dorp. Over de boeiende geschiedenis van het gebouw in de context van het dorp gaat deze expositie. We proberen de contouren van het oudste kerkje weer te geven. Architect Hans Flapper maakte fraaie reconstructietekeningen van de verschillende bouwfasen door de eeuwen heen. Historicus Ton Spamer leverde uit de vele bewaarde archiefstukken en sporen van geschiedenis voldoende materialen om een bijzondere inkijk te geven in het leven in en rond de Deurnese kerk, die gezien mag worden als één van de rijkste van Brabant.
2018 Hemels Licht
Glas in lood, wanneer, waar, wie en waarom
Gekleurd glas in kerken, maar ook in andere gebouwen, is fascinerend. De expositie laat de geschiedenis zien van het gebruik van glas, vertelt over de verschillende technieken in het gebruik van glas, stelt de ontwerpers en makers van ramen voor in relatie met hun werken in de gemeente Deurne. Ook kunnen we – buiten de ramen van Wilhelm Derix, Pieter Wiegersma en Leo Reihs die altijd in de kerk te zien zijn – een fraaie collectie gebrandschilderde ramen tonen van o.a. Joep Nicolas, Hendrik en Pieter Wiegersma en Wim Hofhuizen.
2017 De kerk steen voor steen
Het bouwen van de kerken door de eeuwen heen
Op zes panelen werd langs een tijdlijn informatie over de bouwgeschiedenis van de St. Willibrorduskerk Deurne vergeleken met de bouw, bouwstijlen en gebeurtenissen landelijk en internationaal. Architect Hans Flapper heeft deze samengesteld. Daarnaast werd uitgelegd hoe een kerk in de Middeleeuwen werd gebouwd en was er informatie over de architectuur van de andere kerken in de gemeente Deurne.
2016 Reflectie
Hedendaagse lokale kunstenaars herbronnen, verbeelden, vertalen religieuze werken van Wiegersma.
Religieus werk van Hendrik Wiegersma wordt geflankeerd door het werk van twintig lokale kunstenaars van vandaag die zich hebben laten inspireren vanuit dezelfde bron. Museum De Wieger stelt een flink aantal prachtige schilderijen en prenten van Wiegersma beschikbaar. Het enthousiasme van alle betrokkenen leidde tot een sprankelende tentoonstelling. Bij de expositie werd de brochure “Reflectie” uitgegeven, met daarin alle werken van Hendrik Wiegersma, de hedendaagse kunstenaars en de verbindende teksten.
2015 Van tijd tot eeuwigheid
“Gij kent dag noch uur”, staat ergens in het evangelie van Matteüs. Dat klinkt dreigend. Ook al is een van de weinige zekerheden die een mens kent, dat hij zal sterven. Met elke seconde die wegtikt, komt ook de voltooiing van het leven dichterbij. Toch ligt onze verhouding met het einde van het leven meestal moeilijk. We willen er eigenlijk niet van weten. Tegelijk proberen wij manieren te zoeken om om te gaan met loslaten en afscheid nemen. De tradities die in de loop der jaren in onze omgeving zijn gegroeid en ook veranderd of ontstaan, zijn de rode draad van de 10e wisseltentoonstelling in deze kerk.
2014 Bidt en werk, leest rekent en houdt boek
Expositie over pastoor Henricus Wilhelmus Roes en de tijd waarin hij leefde en werkte.
2013 Geloven met HART en handen
De achtste wisseltentoonstelling in de St. Willibrorduskerk is een tweelingtentoonstelling met die van vorig jaar. Waar toen de handen centraal stonden, richten we ons nu op het hart: de werken van barmhartigheid. Waar mensen in hun hart worden geraakt en bewogen door wat anderen overkomt, komen zij tot inzet voor de naasten. Het is verrassend hoeveel er in en vanuit Deurne van harte wordt gedaan!
2012 Geloven met hart en HANDEN
Dit jaar is gekozen voor een meer bezinnende tentoonstelling rond het motto van de parochie: geloven met hart en handen. Handen kunnen veel uitdrukken. De kruisweg van Cobi van Hulst (geboren van Baars) zoomt in op de handen van Jezus en de mensen langs de weg. De nieuwe wanden voor gedachteniskruisjes en doopschelpen kregen van Lucy Smit een krachtig accent met handen die loslaten en die bij de hand nemen. Beelden en ramen van onze kerken laten handen in allerlei soorten en houdingen zien.
2011 Goud, zilver & zijde
De parochie beschikt over een grote collectie kerkelijke gewaden. De expositie geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de kerkelijke gewaden van de middeleeuwen tot nu toe. Daarnaast wordt uitleg gegeven over het gebruik van de verschillende soorten en kleuren gewaden. Een unieke gelegenheid om van dichtbij te zien wat normaal verborgen is in kasten en vroeger alleen op afstand zichtbaar was.
2010 Goddelijke klanken
De expositie besteedt aandacht aan de rijke muziekgeschiedenis van de kerken van de parochie Heilige Willibrord Deurne. Er zijn zo’n twintig koren. Naast andere orgels, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de restauratie van het monumentale Smitsorgel.
2009 ‘Ga dus op weg’ – Missie;
Deurne in de wereld en de wereld in Deurne
Missie heeft twee kanten. Naast de missionarissen die op pad gingen (en van in de expositie een overzicht te zien is), was en is er het thuisfront, de missiegroepen die met de missionarissen meeleven, hen ondersteunen en hen verwelkomen als zij thuis zijn. Vanaf de zestiger jaren is het denken over missie sterk veranderd. Ontwikkelingshulp werd ontwikkelingssamenwerking. Missie is geen eenrichtingsverkeer van hier naar daar, maar een proces van onderlinge solidariteit en wederkerigheid van de kerken onderling hier en elders in de wereld.
2008 Ter blijde herinnering
De expositie laat het licht schijnen over de drie initiatiesacramenten door de tijden heen: doopsel, eerste communie en vormsel. Het is boeiend om de verschillen te zien tussen vijftig-zestig jaar geleden en nu. De foto’s roepen herkenning op. De doopjurken dragen heel wat geschiedenis met zich mee. Tussen het van buiten leren van de catechismus en de huidige projecten van eerste communie en vormsel ligt een wereld van verschil.
2007 Kerkbeeld-Tijdsbeeld
Tentoonstelling over de veranderende inrichting van de kerken in de parochie Heilige Willibrord Deurne. Te zien is hoe door de tijd heen het beeld dat mensen van de kerk hebben verandert, hoe het kerkzijn steeds verandert en altijd in beweging is.
2006 “Geen toeschouwers, allemaal deelnemers”
Expositie over processies in Deurne, met als blikvanger de grote verzameling vaandels in de parochie. “Geen toeschouwers, allemaal deelnemers: daarmee besloot pastoor Roes jaarlijks de uitnodiging om mee te doen aan de Sacramentsprocessie.
Samenstelling werkgroep:
- Patrick van Erp
- Frans Flipsen
- Jo Flipsen
- Paul Janssen
- Huub Manders
- Rien van Mierlo
- Jos Nooijen (voorzitter)