St. Willibrorduskerk weer elke dag open

30 april 2018

Vanaf 1 mei tot en met 21 oktober 2018 is de St. Willibrorduskerk Deurne weer iedere dag (behalve op maandag) tussen 14.00 en 16.00 uur opengesteld voor bezoekers. De kerk is vrij toegankelijk. De kerkwachten ontvangen u gastvrij. Zij reiken u graag een folder met de belangrijkste bezienswaardigheden aan. Een kaarsje opsteken voor een bijzondere intentie kan natuurlijk ook.

Foto-expositie

Vanaf vanaf 2 mei 2018 is in het priesterkoor een foto-expositie te zien, samengesteld door Astrid Fransen. Zij komt oorspronkelijk uit Deurne en studeert nu fotografie in Utrecht. Zij volgde de afgelopen tijd pastoor Paul Janssen bij diverse activiteiten. Dat was een opdracht voor school, maar haar impressie verdient een groter publiek.

Over haar foto’s zegt Astrid: “Er komt veel gemeenschapszin kijken bij de rol van pastoor. Daar zet pastoor Janssen ook erg op in. Hij wil de parochianen graag samen laten komen, ook op momenten waarbij het geloof niet een prominente rol speelt. Het samen zijn is erg belangrijk. Dat vind ik erg mooi om te laten zien in de serie.”

Prachtig monument

De prachtig gerestaureerde en daarbij eigentijds ingerichte kerk biedt tal van bezienswaardigheden, zowel wat de architectuur van het gebouw betreft, als wat de kerk- en kunstschatten aangaat. Het kerkgebouw herbergt een cultuurperiode van eeuwen, vanaf de bouw van de toren tot het hedendaags kerkinterieur. Het in 2010-2011 gerestaureerde monumentale Smitsorgel (Smits 1838) vormt de parel op de kroon. Ook de grafkelder is bijzonder.

Wisseltentoonstelling “Hemels licht”

Vanaf 17 juni 2018 is er in de kerk opnieuw een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen. “Hemels Licht” verteld over de kerkramen door de eeuwen heen, de techniek en functie van glas(-in-lood) en de rijkdom van ramen in onze parochiekerken en op andere locaties in ons dorp. De werkgroep is ook bezig om bij deze expositie een excursie te organiseren naar Roermond (de Christoffelkathedraal met prachtige oude en nieuwe ramen, de Munsterkerk en het voormalige atelier van Joep Nicolas). Ook komt er een fietstocht langs een aantal schitterende ramen in onze omgeving.

Torenkamer en gewelven

De kerkwachten verzorgen om 14.30 en 15.30 uur tegen een vergoeding van € 2,-(basisschoolkinderen gratis) een rondleiding over de gewelven en door de met oude foto’s, attributen en een maquette van het kerkgebouw ingerichte torenkamer.

Op de gewelven krijgt men een goede indruk van de verschillende bouwfases van de kerk, vanaf de late Middeleeuwen tot de tijd van Cuijpers en maakt de enorme houten dakconstructie veel indruk. Een blik door geopende luiken geeft een fraaie indruk van Deurne. Een bezoek aan de gewelven is ook voor kinderen een geweldige ervaring, zoals bij schoolbezoeken telkens weer blijkt.

Een uitgebreide rondleiding van ± 1,5 uur door de kerk, gecombineerd met een bezoek aan de gewelven onder leiding van een deskundige gids, behoort ook tot de mogelijkheden. Wellicht iets voor een familie- of bedrijfsuitje, vriendengroep of anderszins. Neem hiervoor contact op met VVV Deurne (0493 323655).

Ook dit jaar vindt een concertcyclus plaats. In de kerk en bij VVV Deurne is het jaarprogramma beschikbaar.

Smitsorgel

Op een aantal zaterdagen in mei, juni, juli en augustus bespelen tussen 15:00 en 16:00 uur amateurorganisten het gerestaureerde Smitsorgel. Bezoekers hebben dan de gelegenheid het orgel van dichtbij te bekijken.

De Sint Willibrorduskerk
blijft uw aandacht vragen.
Van harte welkom!