Nationale Orgeldag en Monumentendag

29 augustus 2016

Zaterdag 10 en zondag 11 september 2016

Op zaterdag 10 en zondag 11 september staat de deur van de St Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne van 13:00-17:00 uur gastvrij open, de Protestantse kerk aan de Helmondseweg is dan geopend van 14:00-16:30 uur.

Nationale Orgeldag

Op zaterdag is het Nationale Orgeldag. Tussen 14:00 en 15:30 uur bespelen in de St. Willibrorduskerk en de Protestantse kerk (Helmondseweg 5) organisten het orgel. Bezoekers kunnen het orgel bezichtigen en onder begeleiding zelf bespelen. Om 16:00 uur is er in de St. Willibrorduskerk een orgelconcert dat wordt verzorgd door de volgende (amateur)organisten: Bert Augustus,Tilly Claessens, Peter van den Crommenacker, Hans Latour, Jannie van Leeuwen, Jan Peters, Marinus de Pooter, Anneke Waalwijk. Zij nemen allen deel aan het orgelpracticum Deurne dat wordt gegeven door Bert Augustus.

Nationale Monumentendag

Op zaterdag en op zondag, Monumentendag, ontvangen kerkwachten u graag in de St. Willibrorduskerk voor een bezoek. De prachtig gerestaureerde en daarbij eigentijds ingerichte kerk biedt tal van bezienswaardigheden, zowel wat de architectuur van het gebouw betreft, als wat de kerk- en kunstschatten aangaat. Het kerkgebouw herbergt een cultuurperiode van eeuwen, vanaf de toren tot het hedendaags kerkinterieur. Het in 2010-2013 gerestaureerde monumentale Smitsorgel (Smits 1838) vormt de Parel op de kroon. Ook de grafkelder is zeker een bezoek waard. Een kaarsje opsteken voor een bijzondere intentie kan natuurlijk ook.

Nieuwe folder

Er is een nieuwe folder beschikbaar die een welkome gids kan zijn. De oude folder ‘Blik op de hemel’ was na tien jaar op. Bovendien is in die periode nog het een en ander aan de inrichting van de kerk veranderd. De folder is weer helemaal up to date!

Rondleiding naar torenkamer en over de gewelven

De kerkwachten verzorgen regelmatig een rondleiding over de gewelven en door de met oude foto’s en een maquette van het kerkgebouw ingerichte torenkamer, dit weekend gratis. Op de gewelven krijgt men een goede indruk van de verschillende bouwfases van de kerk, vanaf de late Middeleeuwen tot de tijd van Kuijpers en maakt de enorme houten dakconstructie veel indruk. Een blik door geopende luiken geeft een fraaie indruk van Deurne. Een bezoek aan de gewelven is ook voor kinderen een geweldige belevenis.

Expositie ‘Reflectie’

Wat een bezoek dit jaar extra de moeite waard maakt is de wisseltentoonstelling REFLECTIE. Religieus werk van arts en schilder Hendrik Wiegersma wordt geflankeerd door het werk van een twintigtal regionale kunstenaars van vandaag die zich hebben laten inspireren vanuit dezelfde bron.. De boeken ‘De Wieger- de man, zijn huis en de collectie’’ ( € 13,50) en het boek REFLECTIE (€ 4,95) zijn naast allerlei andere attributen te koop.

Van harte welkom voor een gratis bezoek!