Expositie ‘Reflectie’

9 augustus 2016

Elk jaar is er tijdens de openstelling van de kerk in de zomermaanden een expositie. Dit jaar voor de elfde keer. Lezend in het boek ‘De Wieger – De man, zijn huis en de collectie’ van Lex van de Haterd, ontdekten we dat het grootste werk van Wiegersma, de triptiek van Christus met de veertien apostelen, al ruim vijftig jaar in de kerk hangt. Een jubileum om te vieren met meer religieuze werken van de Deurnese dokter-schilder. Museum De Wieger reageerde direct positief en stelde een aantal bijzondere werken ter beschikking.

Wiegersma en lokale kunstenaars

Al sparrend ontstond het idee om lokale kunstenaars uit te nodigen om, op basis van de “bron” van Wiegersma’s inspiratie, hun eigen en hedendaagse invulling te geven aan de diverse themata. Tot onze verrassing zijn 20 (!) lokale kunstenaars aan het werk gegaan. Was de aanvankelijke reactie van velen “Ik heb eigenlijk niks met de Kerk”, toch begon de inspiratie op te borrelen na een kijkje in de kerk en een handreiking bij de bijbelse thema’s die verrassend eigentijds blijken te zijn.

Wilma Koolen-Hermkens en pastoor Paul Janssen schreven korte bezinnende teksten om de oude en nieuwe kunstwerken met elkaar te verbinden.

Opening door bisschop De Korte

Op zondag 29 mei 2016 opende de nieuwe bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Mgr. Gerard de Korte, een bijzondere expositie in de St. Willibrorduskerk Deurne: lokale kunstenaars uit de Brabantse Peel zijn de uitdaging aangegaan om te reflecteren op de bronnen die Hendrik Wiegersma, arts en schilder, tussen 1920 en 1960 inspireerden voor zijn religieuze werken.

‘Reflectie’: het boekje bij de tentoonstelling

Aansluitend aan de viering van zondag 24 juli 2016 werd het boekje ‘Reflectie’ bij de gelijknamige tentoonstelling gepresenteerd. Het eerste exemplaar was voor Catrien Elfrink, die ook vereeuwigd staat op een van de schilderijen.

Het boekje is nog te koop voor € 4,95:
•tijdens de openstelling van de kerk (dinsdag t/m zondag tussen 14.00 en 16.00 uur),
•bij Boekhandel Berkers, Stationsstraat 42, Deurne,
•in het Parochiecentrum (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur)
•en bij Museum De Wieger (woensdag t/m zondag tussen 12.00 en 17.00 uur).

expositie Reflectie boekje

Sinds de opening van de expositie Reflectie in de St. Willibrorduskerk Deurne hebben veel mensen de tentoonstelling bezocht, sommigen zelfs meerdere keren. Steeds kwam de vraag of er wellicht een boekje was met de teksten en foto’s van de werken.

Om aan die behoefte tegemoet te komen is daarom het boekje ‘Reflectie’ samengesteld. Dit bevat naast de bronteksten en foto’s van de werken van Wiegersma ook beelden van het werk van alle twintig hedendaagse kunstenaars en hun verhaal. Het geheel wordt gelardeerd met de gedichten die de werken verbinden. Alle teksten zijn van de hand van pastoor Paul Janssen en Wilma Koolen-Hermkens. “Wij waren blij verrast met de grote belangstelling voor de expositie en met de vele vragen naar de teksten”, zo zei Paul Janssen, “daarom hebben we besloten om beelden en teksten te bundelen, en dat was toch nog een hele klus. Het boekje telt 44 pagina’s en we vinden dat het er prachtig uitziet. Om het laagdrempelig te houden, zal het straks tegen kostprijs worden aangeboden.”