Expositie: De kerk steen voor steen

14 juli 2017

Stichting Behoud St. Willibrorduskerk presenteert alweer voor de 12e keer een wisseltentoonstelling die dagelijks (behalve maandag) van 14.00-16.00 uur tot en met zondag 22 oktober 2017 gratis te bezichtigen is.

Kerkarchitectuur

Het onderwerp van 2017 is “de kerk steen voor steen”. Rode draad vormen zes schitterende panelen. Vier daarvan vormen een tijdlijn met informatie over de bouwgeschiedenis van de St. Willibrorduskerk Deurne vergeleken met de bouw, bouwstijlen en gebeurtenissen landelijk en internationaal. Architect Hans Flapper heeft deze samengesteld. Op een volgend paneel wordt uitgelegd hoe een kerk in de Middeleeuwen werd gebouwd en op het laatste staat informatie over de architectuur van de andere kerken in de gemeente Deurne.

Film

Door de Videoclub Deurne is een film gemaakt die diverse aspecten van de kerk zal laten zien, van de crypte tot de gewelven en onderdelen naar voren brengt waar men normaal wellicht overheen kijkt. Deze film is in de expositie opgenomen. De Lionsclub maakte het mogelijk om hiervoor een tv-scherm aan te schaffen.

Daarnaast is ondersteunend materiaal te zien zoals: bouwmaterialen en gereedschap (in samenwerking met het Boerenbond museum Gemert), bouwtekeningen van de kerken, een maquette van de kerk en aanvullend fotomateriaal.

Speciaal voor de kinderen zal er een “bouwplaats” aanwezig zijn waar met Legostenen zelf een kerkje gebouwd kan worden.

Werkgroep Wisseltentoonstelling

De Werkgroep Wisseltentoonstelling heeft ook dit jaar de expositie bedacht en uitgevoerd, waarbij nieuwe presentatiematerialen zijn ontwikkeld. De werkgroep bestaat uit Jos Nooijen, Jo en Frans Flipsen, Rien van Mierlo, Huub Manders, Ton Wouters, Patrick van Erp en daarbij ondersteund door Hans Flapper, Henry van de Berkmortel en pastoor Paul Janssen.