Expositie ‘Het Tapijt van Deurne’ verlengd

26 oktober 2021

De expostitie ‘Het Tapijt van Deurne’ zal ook tijdens de herfstvakantie te bezichtigen zijn en sluit 31 oktober. Ook nadien zal het Tapijt, zonder de expositie, tot in het voorjaar van 2022 in de kerk blijven hangen.

Voortborduren op 1300 jaar Deurne

In 2021 is het 1300 jaar geleden dat Deurne voor het eerst in een akte genoemd wordt. Landheer Herelaef schonk toen een aantal bezittingen aan de kerk van Bakel, waaronder enige in Deurne. De dames van de paramenten-groep hebben dit thema opgepakt en werkten de afgelopen drie jaar aan een wandtapijt van 18 meter lang, geïnspireerd op het Tapijt van Bayeux. Het Tapijt van Deurne vormt de basis van de expositie van 2021. Ook het maakproces en de technieken worden zichtbaar gemaakt. Uit de rijke fotocollectie van Heemkundekring H.N. Ouwerling zijn zeven bijzondere foto’s gekozen en in groot formaat te zien. Aan de Deurnese Fotoclub Optika werd gevraagd om hun dromen over de toekomst van Deurne in acht foto’s vast te leggen. Een moeilijke opgave, maar wel met een prachtig resultaat. Verder zijn er enkele bijzondere objecten te zien die het beeldmateriaal ondersteunen, zoals een replica van de gouden helm, een maquette van het groot kasteel, trommen van de vier gilden, het “menneke” van de harmonie en een van de eerste DAF personenauto’s.

Boek

Bij het Tapijt van Deurne is een prachtig boek verschenen. Hierin staan alle afbeeldingen op het wandtapijt beschreven in een sfeervolle vertelling door Erik Vink. De makers van het tapijt stellen zich voor. Zij leggen ook uit hoe het tapijt tot stand is gekomen. Een bijzonder boek in een bijzonder jaar voor de gemeente Deurne.

Het boek is te koop voor € 15,00 in de kerk, bij Boekhandel Berkers en bij de VVV Deurne.